Den ultimative bloggerguide for begyndere

Den ultimative bloggerguide for begyndere

Overvejer du at starte din egen blog op, men ved du ikke helt hvor du skal starte? Efterhånden som teknologien har udviklet sig, er det også blevet lidt af en jungle. I dette indlæg tager jeg dig med gennem hele rejsen, fra du får ideen, til du er klar til dine læsere.

Den ultimative bloggerguide for begyndere

Skridt-for-skridt guide: Sådan starter du en blog

Ideudvikling og valg af niche

Det allerførste du skal have, er ideen til din blog. Hvad ønsker du at blogge om? Hvad vil du med bloggen? Du kan i realiteten blogge om alt mellem himmel og jord, og du kan enten vælge at køre i tema/niche og kun blogge om et særligt emne … Eller du kan have det der populært kaldes en livsstilsblog hvor du dækker mere brede emner.

Blognavn og slogan

Det næste du skal gøre, er at finde på et passende blognavn, og også meget gerne et ”slogan” til den – Altså en lille kort sætning, der siger noget om hvad du blogger om.
At vælge et blognavn er måske nok et af de vigtigste punkter i denne guide. Sørg for at vælge ét du kan lide, som passer til indholdet, og som er let at stave/huske. Når du vælger et navn, skal du også have gjort dig tanker om det sprog du ønsker at blogge på. Ønsker du at blogge på dansk, bør du have et dansk navn. Vil du blogge på engelsk, bør du have et engelsk navn. Ellers forvirrer du Google, hvilket trækker din SEO ned (ikke voldsomt, og derfor kan der gøres undtagelser – som jeg f.eks. har gjort det med The Book Pit).
Når du har fundet på et navn, så tjek om navnet allerede er optaget. Det kan du gøre på flere måder, for eksempel ved at bruge DK Hostmaster. Du taster blog dit navn ind, og så tjekker maskinen om det er ledigt.
Relaterende til dit valg af sprog: Hvis du blogger på dansk, på et dansk navn, så vælg et .dk domæne. Blogger du på engelsk under et engelsk navn, så vælg et .com domæne. Igen, det er ikke en regel, der fuldstændig ødelægger dig, hvis du ikke følger den – Men når du nu er i gang som helt ny, kan du lige så godt få tippet med.

Valg af platform

Nu skal du til at vælge en blogplatform til din blog. Som helt ny kan det godt være utrolig svært at finde rundt i, men det handler om, hvilket teknisk system du gerne vil bruge til at skrive dine blogs i, og bruge til at designe din blog. Der er flere platforme, de helt store og mest brugte er Blogger og WordPress. Jeg vil altid vælge WordPress, da der er langt flere muligheder i systemet her, og det er nemmere at tilpasse præcis som du vil have det. Der er praktisk talt ingen grænser for hvordan du kan designe din WordPress blog, og så er det uhyre nemt at finde ud af. Selv for nybegyndere.

Hosting

Hosting dækker over dér hvor din blog ligger. Det er ikke selve navnet, men den plads du har til den. Et hostingfirma giver dig en vis mængde GB plads at bruge for et fast beløb. Som oftest fylder blogs ikke særlig meget, men det afhænger af hvad du vil bruge din blog til. Store billede porteføljer kan for eksempel fylde en del.

Når du vælger en hosting bør du tænke på flere ting:

  • Hvor meget uptime har de. Jeg ved faktisk ikke om der findes et helt dansk udtryk, men det betyder hvor ofte din hjemmeside er oppe. Hvis din hosting hele tiden er nede, vil din blog ikke kunne vises, og så mister du besøgende. Ingen gider besøge din blog igen, hvis den ikke virker første gang.
  • Hvor meget plads skal du bruge?
  • Hvad er prisen – Og hvad er du villig til at betale? Der findes mange billige hostingfirmaer, men det er ikke altid at du bør vælge den allerbilligste. Det kan give bagslag.
  • Hvor sikker er hostingfirmaet og dermed din blog? Det er en bloggers værste mareridt at blive hacket, så tjek lidt hvilken sikkerhed din hosting har. De kan gøre en del, for at hjælpe dig med ikke at blive hacket.
  • Support. Især hvis du ikke er særlig teknisk, kan det være en fordel at vælge en hosting med god support.

At spørge hvilken hosting der er bedst, kan være et farligt emne. For det afhænger helt af hvem du spørger. Igennem min tid, både som blogger, men også som ansat i branchen, har jeg haft de bedste erfaringer med One.com og Godaddy.com. Jeg er selv hostet hos One.com. (hvis du registrere dig hos One gennem ét af foregående links, optjener vi begge 50 kr. som kan bruges til betaling hos dem)

Find det perfekte theme/tema

Når du først har bestilt hosting og domæne, kan du gå i gang med at designe din blog. Vælger du WordPress løsningen, som jeg anbefalede i skridt 3, kan du vælge mellem et hav af teamer. Et tema til WordPress er en grundskabelon til at skabe et design. Der findes rigtig mange gratis og gode af slagsen, hvis du blot vil have en standardløsning. Vil du være mere kreativ, og gå mere i dybden, anbefales det at du betaler for et godt og brugervenligt tema. Disse har altid mange flere muligheder, og er som regel også mere optimerede i forhold til mobilvisning med mere.
Jeg kan bl.a. anbefale Elegant Themes og Creative Market til at finde gode temaer.

Gør din blog personlig

Når du har fundet det perfekte tema til dig, og installeret det på din WordPress, kan du begynde at designe din blog, så den passer til dine ønsker. Start evt. med det helt simple, hvor du tilføjer navn og blogbeskrivelse. Opsæt derefter designet, så det har de farver og billedelementer du ønsker. Du kan også designe en menu der kan indeholde alt fra links til andre sider, en oversigt over blogindlæg, links til dine sociale medier og meget andet.

Husk at tilføje:

  • En kontaktside med lidt om dig selv og din e-mail adresse.
  • Et par billeder.
  • Kategorier til dine blogindlæg.
  • Lidt billeder der fanger læseren.

Start med at skrive

Nu er du sådan set klar til ”det sjove” – Nemlig at skrive din blog. Og da du skal starte et sted, så kast dig ud i det. Lav gerne en liste over ting du gerne vil blogge om, prøv at skabe en lille ideboks til dig selv. På den måde har du flere emner at vælge imellem, og du løber ikke tør for ideer lige med det samme. Når du har fået den gode ide, så find en skrivemetode der passer godt til dig. Nogle fungerer bedst med at starte med titlen og så arbejde derfra. Andre skriver teksten først, og finder på titlen bagefter. Det vigtigste er at du finder en skriverytme der passer til dig, og som du får mest muligt ud af.

Invester i de gode billeder

Dine blogindlæg bør så godt som altid indeholde billeder. Faktisk altid. Men de bør trods alt hellere indeholde relevante billeder, end fuldstændig random billeder. De bedste billeder til din blog får du ved at investere i et godt kamera og sætte dig ind i hvordan du får det bedste lys og de bedste vinkler. Du kan også købe dig til gode billeder, fra forskellige hjemmesider, der tilbyder hjælp til de der ikke selv er så gode til at fotografere.

Del ud af din blog

Når du nu har oprettet din blog, og er klar med dit blogindlæg, så vil du selvfølgelig gerne have at andre læser det. Men det gør de ikke, bare per automatik. Du bliver nødt til at hjælpe dig selv i gang, og fortælle folk om din blog. Del et link på din facebookside, meld dig ind i relevante Facebookgruppe, kommenter hos andre bloggere … Kort sagt: Del linket til din blog, og gør dig selv synlig. Så vil folk komme forbi, og dit læsertal vil stige lidt efter lidt.

Katja Berger
Katja Berger

Jeg hedder Katja, og det er mig, du vil møde, når du henvender dig til The Book Pit. Jeg er en par-og-trediveårig forfatter, freelancer og foredragsholder. Jeg hjælper forfattere med at udleve bogdrømmen, fra at skrive de første vanskelige ord til at blive booket på bogmesser og se bogsalget stige.

Find me on: Web | Instagram | Facebook