SEO tjekliste – sådan SEO-optimerer du dine billeder

SEO tjekliste

Vi har tidligere snakket om seo-optimering og hastighed, samt vigtigheden i disse to faktorer. Vi har også snakket om at SEO-optimerer teksten på din hjemmeside. Men billederne bør også have en tur.

Sådan SEO-optimerer du dine hjemmesidebilleder

Dit billede skal være relevant

Gå altid efter at dit billede skal være relevant for det emne du faktisk skriver om/søgeoptimerer billedet til. Alt andet kan skabe forvirring for brugeren. Det er også derfor at de fleste billeder her på bloggen er kontor-billeder i én eller anden form. Hvis jeg brugte billeder af en mandlig fitnesstræner, ville det bare forvirre.

Navngiv dine billeder med specifikke og informative filnavne

Poster du for eksempel et billede af en rød, prikket kjole, så døb filen “roed-prikket-kjole”. Er du helt i detaljerne, gør du det på alle billeder på hele hjemmesiden, men du kan også nøjes med at gøre det på de vigtigste af dem, f.eks. dem der sidder på undersider og blogs.

Husk SEO-grammatikken

Når det gælder navngivning af billeder, skal et mellemrum altid være en bindestreg. Derudover bør du aldrig bruge æ, ø og å, men i stedet ae, oe, aa. Det søgeord der er relevant for dit billede, bør indgå i filnavnet. Igen, gør op med dig selv om du vil være detaljeørn og gøre det på alle billeder, eller tage de vigtigste. Du kan f.eks. her på siden, se at jeg har fravalgt det i nogle enkelte tilfælde – ganske enkelt for at spare tid.

Udfyld altid din ALT-tekst

Din ALT-tekst er vigtig for dit billedes SEO-optimering. Teksten skal være relevant og indeholde vigtige søgeord. Info, som du fravalgte i filnavnet, kan du også tage med her.

Komprimer billedet for at forbedre din loadingtid

Når det kommer til søgemaskineoptimering, er det vigtigt at din side loader så hurtigt som muligt. Her spiller billederne en væsentlig rolle. Jo mindre dit billede fylder, jo bedre. Heldigvis findes der i dag en række værktøjer til at komprimere dine billeder, uden at kvaliteten går tabt. Find 3 af dem herunder.

SEO tjekliste

3 værktøjer til at komprimere dine billeder

Jeg satte mig for at prøve lidt forskelligt, da det kom til at finde det bedste komprimeringsværktøj til mine billeder. Først prøvede jeg Imsanity, som er et gratis program. Det har ikke så mange indstillinger, men er til gengæld yderst let at bruge, da du kan acceptere standard-opsætningen og dernæst blot trykke på en knap.

Jeg ville dog se, om der var mere at arbejde med. Derfor installerede jeg WP Smush, som proklamerede at jeg skam sagtens kunne komprimere mine billeder yderligere. Også dette program er gratis at downloade og nemt at bruge – Og det komprimerede faktisk mine billeder yderligere 13 % uden at kvaliteten af dem gik tabt.

ShortPixel Image Optimizer er det sidste program jeg afprøvede. Modsat de to andre, så er det ikke 100 % gratis, da du har en begrænsning på 100 billeder om måneden i gratis-udgaven. Bruger du mange billeder eller vil hele dit arkiv igennem, vil det altså komme til at tage sin tid. Du kan dog tilkøbe flere billeder, og for kun 5 dollars om måneden kan du komprimere op til 5.000 billeder.
ShortPixel var lidt mere omstændigt at komme i gang med, da du både skal installere WordPress plugin på din blog, samt oprette dig på hjemmesiden, og få din brugerkode. Det er ikke svært, men det er et ekstra skridt i forhold til de to gratis programmer. Jeg tænkte at der ikke kunne være meget at hente, når jeg nu alligevel havde kørt alle billeder igennem yderligere to komprimeringsprogrammer, men der blev jeg snydt. Det tog lidt tid at komme igennem alle billeder i arkivet, men nu er mine billeder komprimeret yderligere 29 % – Stadig uden at det kan ses af brugeren.

Så hvilket program skal du vælge?

Jeg vil sige, at det kommer an på hvor billede-mindet du er. Bruger du blot et billede pr. blogindlæg eller side, og interessere dig ikke det store for din hastighed og seo-optimering, så kan du fint bruge ét af de gratis programmer og tage dét som de kan tilbyde. Det er trods alt bedre end ingenting. Men er du for eksempel ivrig blogger eller har store fotoarkiver med rigtig mange billeder, så synes jeg at du skal overveje ShortPixel. Det var klart her jeg fik den største komprimering og effekt af arbejdet, og hvis jeg stadig havde min gamle blog med tusinder af billeder, ville der virkelig være forbedringer at hente, ved at betale lidt ekstra for servicen.

Katja Berger
Katja Berger

Jeg hedder Katja, og det er mig, du vil møde, når du henvender dig til The Book Pit. Jeg er en par-og-trediveårig forfatter, freelancer og foredragsholder. Jeg hjælper forfattere med at udleve bogdrømmen, fra at skrive de første vanskelige ord til at blive booket på bogmesser og se bogsalget stige.

Find me on: Web | Instagram | Facebook