Sådan tjener du penge på affiliate links

Sådan tjener du penge på affiliate links

Affiliate links er mildest talt en jungle at finde ud af. Selv for mere etablerede bloggere kan det være en kunstart, der er svær at udøve i praksis, men også svær at tjene penge på. Her guider jeg dig igennem første del af affiliate marketing sumpen. Når du når slutningen, er du forhåbentlig blevet lidt klogere, og har mod på at gå i gang selv.

Affiliate links for begyndere

Hvad er affiliate links/affiliate marketing?

Affiliate marketing er et performancebaseret samarbejde mellem en annoncør (virksomhed) og en partner (blogger). Partneren sender trafik til annoncørens hjemmeside via et affiliate link, og får derefter kommission for de resultater der bliver skabt. Fordelen for bloggeren er, at affiliate links gør det muligt at tjene penge uden selv at skulle udvikle og levere produkter/ydelser. Fordelen for annoncørerne er, at det bliver muligt at få kunder, som de ellers ikke ville have fået og at de kun skal betale for målbare resultater.

Hvordan fungerer affiliate links?

Når du som blogger laver et affiliate link i en blog post, fungerer det ved at virksomheden eller affiliate netværket giver dig et tracking link. Et tracking link bruger cookies til at registrere hvor de besøgende kommer fra, når de klikker ind på en hjemmeside. På den måde kan virksomheden/affiliate netværket måle aktiviteten via dit affiliate links.
Langt de fleste affiliate programmer fungerer i en periode på 30 dage. Det vil sige, hvis dine besøgende klikker ind på en webshop via dit affiliate link, og gemmer noget i kurven, men først køber produktet 14 dage senere, så får du stadig din fortjeneste.

Hvad er affiliate netværk?

Det er ikke alle virksomheder der står for deres affiliate marketing selv. Langt de fleste benytter sig af et såkaldt affiliate netværk, det vil sige en tredjepart som sørger for at formidle affiliate links mellem virksomhed og blogger.

Hvad kan jeg tjene på affiliate links?

Affiliate links kan have forskelligt udbytte for bloggeren, an på hvad der aftales med virksomheden. Der kan laves aftaler om en fast pris per lead (salg), en procentdel af det samlede salg og i nogle tilfælde en engangspris for at inkorporere linket på bloggerens base. Den mest brugte metode er en procentsats, som typisk ligger på mellem 3 og 8 %.
De fleste bloggere benytter affiliate links til at skabe en mindre indtjening ved siden af studie eller arbejde, og inkorporerer deres affiliate links, hvor det giver mening. Der findes dog også virkelig dygtige bloggere og virksomheder, som formår at tjene millioner på affiliate links.

Skal jeg betale skat af mine affiliate indtægter?
Ja. Lige som med al anden indtjening du får ved at blogge, skal du betale skat af dine affiliate indtægter.

Skal jeg skrive at jeg bruger affiliate links?

Ja, du skal altid skrive at du bruger affiliate links. Og det er ikke længere nok at skrive det skjult et eller andet sted på din blog. Det skal stå i starten af hvert indlæg og det skal være tydeligt for læseren, når der er tale om et affiliate link. Ifølge den nye markedsføringslov, er det hellere ikke længere nok at skrive at indlægget indeholder affiliate links. Det vurderes nemlig at den gennemsnitlige forbruger ikke kender dette begreb. Derfor skal du som blogger skrive at indlægget er sponsoreret/reklame eller udpensle tydeligt hvad affiliate links indebærer i dette tilfælde.

Hvordan kommer jeg i gang med affiliate links?

De fleste bloggere finder affiliate links via affiliate netværk. De forskellige netværk har forskellige regler for krav til optagelse, men disse kan altid ses hos selve netværket.
Det kan anbefales at benytte enkelte store affiliate netværk, i stedet for mange små. For det første er det mindre arbejde for dig, men for det andet har de fleste affiliate netværk en minimumsgrænse du skal over, for at kunne få udbetalt din fortjeneste, og denne er bare nemmere at nå i de store netværk med mange affiliate links.

Her er 4 gode affiliate netværk:
Adservice har et affiliatekatalog på mere end 250 virksomheder, og udbetaler din fortjeneste hver måned. Dog med et minimum på 1.000 kr. så du skal have tålmodighed eller være virkelig dygtig, før du kan mærke det på bankkontoen.
Partner-ads har mere end 500 affiliateaftaler i deres katalog, og du kan få udbetalt din fortjeneste på månedsbasis. Dog minimum 150 kr.
Skimlinks er en af mine favoritter, fordi det er så nemt. Du installerer et plugin på din blog, og så linker du til forskellige virksomheder som du normalt ville gøre. Skimlinks sørger derefter automatisk for at omdanne de relevante links til affiliate links. Det vil sige, hvis en forhandler du linker til, er med i netværket, så får du automatisk et affiliate link uden at skulle gøre noget selv. Skimlinks har desuden mere end 20.000 affiliate links, så der er virkelig mange muligheder.
Bonusway er en anden mulighed, der også har ret mange virksomheders affiliate links i katalog. Registreringen er dog lidt mere omstændig, for du skal registreres og godkendes aktivt, før du får mulighed for at lave affiliate links.

Skal jeg så bare linke til alt muligt?

Nej. Hvis du vil have succes med affiliate links, så handler det om at du som blogger bevarer værdien for dine læsere. Dine læsere klikker ikke på ethvert link, blot fordi du laver det. De klikker på de links, de synes giver værdi for dem. Brug derfor kun affiliate links hvor de virker naturlige og har relation til dit øvrige indhold. Det kan for eksempel være at du er modeblogger, og bruger affiliate links til de hjemmesider, hvor dine outfit kan købes. Eller at du anmelder kameraudstyr og linker til en webshop der sælger det.

Katja Berger
Katja Berger

Jeg hedder Katja, og det er mig, du vil møde, når du henvender dig til The Book Pit. Jeg er en par-og-trediveårig forfatter, freelancer og foredragsholder. Jeg hjælper forfattere med at udleve bogdrømmen, fra at skrive de første vanskelige ord til at blive booket på bogmesser og se bogsalget stige.

Find me on: Web | Instagram | Facebook