Sådan slipper du af med din stress

Sådan slipper du af med din stress

Da jeg var i gang med mit første år på HF boede jeg sammen med min daværende kæreste. Jeg var flyttet hjemmefra som 16årig og efter adskillige år med psykisk mobning, kæmpede jeg for at bevise at jeg havde ret til at leve, at jeg var noget værd. Jeg sagde blindt ja til alt andre bad mig om, og jeg knoklede for at gøre alting perfekt. Derfor burde det måske heller ikke være en overraskelse, at jeg til sidst fik konstateret stress. En torsdag eftermiddag sad jeg hos lægen, der gav mig to muligheder:

Mulighed nr. 1: Tag en recept og følg mine råd slavisk. Kom igen om et par uger.
Mulighed nr. 2: Vent her, mens vi ringer efter en ambulance, der kører dig til indlæggelse.

Jeg havde i flere måneder nærmest ikke sovet, jeg var kronisk træt og svimmel. Jeg havde smerter som følge af et mavesår, kunne dårligt huske hvad jeg selv hed … Og jeg fejlede i alt jeg prøvede at gøre, fordi jeg simpelthen ikke kunne følge med.

Jeg valgte mulighed nr. 1.

Sådan slipper du af med din stress

Jeg gik hjem med piller til at få styr på søvn og mavesår, en kostplan med sund og regelmæssig kost og fem råd som jeg skulle inkorporere i min hverdag. Jeg bruger dem stadig i dag, og nu giver jeg dem videre til dig. Fordi jeg ved, hvor stressende det kan være at have mange jern i ilden. Fordi jeg ved hvordan det er, bare gerne at ville performe sit bedste altid.

5 tips til at undgå stress

Tip #1: Vejrtrækningsøvelser

Lær de mest basale elementer inden for meditation og vejtrækningsøvelser. Du kan benytte dem overalt og de kræver kun et par minutter. Er du ny inden for meditation, findes der en masse apps, som kan hjælpe dig i gang. Ellers start i det små, sæt dig i en behagelig stilling med ret ryg, luk øjnene og tæl langsomt til 10. På 1 trækker du vejret dybt ind, holder det lidt og puster ud. Fortsæt derefter til 2 og gentag op til 10.

Tip #2: Motion

Selvom du kan føle dig stresset over manglen på tid, er træning og motion et af de bedste råd mod stress. Ved at træne får du afreageret, får gang i blodomløbet, og du vil få mere energi og overskud. Det er lige meget om du går en lang tur, løfter vægte og bruger deres motionscykel nede i centeret eller går til Zumba – Bare du får rørt dig.

Tip #3: Spis sundt

Sørger du for at spise sundt og varieret vil du automatisk få mere energi og en følelse af velvære. At have det godt i din krop, vil give dig mere overskud og gøre dig mere modstandsdygtig over for stress og negative ting udefra. Det betyder selvfølgelig ikke at du aldrig må spise en basse om søndagen eller nyde rødvin fredag aften – Selvfølgelig må du det. Alt med måde, som den skønne Christian Bitz siger.

Tip #4: Giv dig selv tid

Sørg for at tage dig tid til dig selv. Uanset hvor travlt du har, og hvad der sker omkring dig, så husk at afsætte tid i din kalender, som er ren dig-tid. Det kan være at du går til kosmetolog og får lagt en ansigtsmaske, laver din egen spa derhjemme, bruger en hel aften med en god bog … Det er ikke så vigtigt hvad du laver, bare du skaber din egen kvalitetstid, hvor du slapper af og lader op.

Tip #5: Sov godt

Et af de bedste tip mod stress er at få din søvn. Det er bevist at en dårlig søvn giver os dårlig velvære i dagligdagen, og har masser af følgevirkninger, herunder stress. Sørg for at få en passende mængde søvn (for mig er det ca. 7 timer), og hjælp dig selv med at sove ordentligt. Hold dit soveværelse ryddeligt og i en behagelig temperatur. Sørg for at der er luftet ud, og at du har en god hovedpude og dyne. Undlad også at tage telefonen med i seng, og hvis du kan, så lad være med at bruge mobil, pc eller tablet en time inden sengetid.

Stress er ikke noget at spøge med, så husk at holde øje med tegnene.
Pas godt på dig selv.

Katja Berger
Katja Berger

Jeg hedder Katja, og det er mig, du vil møde, når du henvender dig til The Book Pit. Jeg er en par-og-trediveårig forfatter, freelancer og foredragsholder. Jeg hjælper forfattere med at udleve bogdrømmen, fra at skrive de første vanskelige ord til at blive booket på bogmesser og se bogsalget stige.

Find me on: Web | Instagram | Facebook