Sådan opsætter du en 301 redirect i WordPress

Sådan opsætter du en 301 redirect i WordPress

Som marketinguddannet er det svært ikke at være lidt begejstret over den fokus bl.a. bloggerne og de mindre hjemmesideejere har fået på at promote sig selv. Især online, da det jo helt naturligt ofte er deres hjemmebane. God SEO (optimering af ens placering på søgemaskiner) er alfa og omega hvis man vil have sin hjemmeside eller blog set. Et vigtigt SEO element som mange alligevel overser, er desværre en 301 redirect. Et af de nemmeste tiltag der både giver god SEO og en god brugeroplevelse. Det er dét, det skal handle om i dag.

Sådan opsætter du en 301 redirect i WordPress

Hvad er 301 redirect?

En 301 redirect er en funktion der fortæller systemet at det skal gå fra én url til en anden url. Lad os sige at jeg har en side der hedder www.thebookpit.com/side1 som jeg nu ikke gider have mere. Jeg sletter den derfor, men laver i stedet for www.thebookpit.com/side2 som er stort set identisk med den første.
Men hvad nu med de besøgende som besøger side1-siden? De har fundet linket via Google (for der bliver det nemlig ikke bare sådan lige fjernet fra) og får blot en fejlside. Øv. Dårligt indtryk for brugeren og Google er bestemt heller ikke tilfreds. Google kan ikke lide fejlsider. Google er skuffet. Brugeren er skuffet.
Den skuffelse kan du undgå med en 301 redirect! Med en 301 redirect fra den første side til den anden side, fortæller du Google at siden har flyttet sig. Så når brugeren klikker på Googlelinket til side1-siden, ryger brugeren automatisk over på side2-siden. Brugeren opdager det ikke, men brugeren er glad for at se det gode indhold. Og så er Google også glad. To gange glad = Yeah!

Men hvorfor er en 301 redirect så vigtig?

En 301 redirect er vigtig fordi den forbedrer både brugeroplevelsen og din SEO. Når Google for eksempel ser en fejlside, eller en bruger forlader din side hurtigt (i dette tilfælde, fordi den ikke virker), så bliver Google trist. Og så kan Google ikke lide dig og dit domæne = du får en dårligere SEO.
Men en 301 er også vigtig, fordi den hjælper dig med at bevare din SEO score. Når du laver en helt ny side, starter din SEO score på 0. Med tiden og med godt SEO arbejde, vil den score stige og blive højere. Din SEO score måles fra 1 til 100. Jo ældre domænet er, og jo mere du har gjort for at SEO-optimere siden, jo bedre. Har du en lukket side med f.eks. en SEO-score på 40, kan du altså med fordel redirecte den til din nye side med en SEO-score på 0. På den måde vil dit nye domæne allerede fra start have en betydelig bedre score end den ellers ville have.

Den nemmeste måde at lave en 301 redirect i WordPress

Der findes flere måder at lave en 301 redirect på. En del af dem kræver kendskab til koder, og det er nok også derfor, at mange aldrig har kastet sig ud i kunsten at lave en 301 redirect. Men blogger du gennem et WordPress system, kunne det faktisk ikke være nemmere at lave en 301 redirect.

Det du skal gøre, er at downloade det plugin der hedder Redirection. Installer det i WordPress og gå til Tools > Redirection. Her indtaster du den gamle url i det første felt (source url) og den nye url i target url og gemmer handlingen. Derefter sørger Redirection for at din 301 redirect i WordPress træder i kraft. Tadaaa!

Katja Berger
Katja Berger

Jeg hedder Katja, og det er mig, du vil møde, når du henvender dig til The Book Pit. Jeg er en par-og-trediveårig forfatter, freelancer og foredragsholder. Jeg hjælper forfattere med at udleve bogdrømmen, fra at skrive de første vanskelige ord til at blive booket på bogmesser og se bogsalget stige.

Find me on: Web | Instagram | Facebook