Mine top 3 overlevelsestips til livet som selvstændig

Mine top 3 overlevelsestips til livet som selvstændig

Om ikke så forfærdelig længe har jeg toårs jubilæum som selvstændig freelancer. Fra den ene dag til den anden gik jeg fra fast ansættelse og masser af fritidsarbejde til at være udelukkende selvstyret. Det var hverken planlagt eller velovervejet. Men det viste sig at være den bedste beslutning nogensinde.

Livet som selvstændig har givet mange udfordringer og prøvelser gennem de sidste par år. Der har været ekstremt lange dage, ingen weekendfri, stress over hvor næste måneds indtjening skulle komme fra, frustrationer over manglende betalinger fra kunder og nervøsiteten over om kurserne nu blev booket. Men det har også givet mange glæder, mange sejre. Det har lært mig en masse om mig selv og mit eget værd. Jeg har kæmpet for mine etiske regelsæt og nægtet at bukke under for masserne. Det har været hårdt, ja, men det har givet den største sejrsrus, når det har virket. Og det har været årsag til at jeg har mødt en masse skønne mennesker, som jeg ikke ville være foruden. Jeg har fået fantastiske samarbejdspartnere som jeg nu er freelancer for fast. Jeg har mødt skønne kontorfæller, der bogstaveligt talt er guld værd. Jeg har netværket, arrangeret events og besøgt endnu flere af slagsen. Og snakket, grinet, diskuteret og nydt at være omkring andre med de samme passioner. Jeg har haft – og har stadig – de sødeste og mest fantastiske kunder, der alle brænder for at sælge deres produkt og brænde igennem ude på markedet.

Vælg din egen vej

Da jeg lige var startet ud som selvstændig erhvervsdrivende på fuld tid, deltog jeg i et arrangement hvor blandt andre Jesper Buch talte. I ved, ham med Just-Eat. Og selvom jeg faktisk synes at manden har mange skønne værdier og betragtninger, så husker jeg ham mest af alt for hans enetale om at hvis man ville have succes som selvstændig, krævede det at man arbejdede 80 timer om ugen, blev skilt fra ægtefællen, afskrev børnene og aldrig holdt en fridag de første ti år. Damn, det var deprimerende, tænkte jeg. Og jeg besluttede mig for, at jeg ikke ville være den slags selvstændig. Den opofrelse har jeg ikke i mig. Jeg behøver ikke komme på top 10 listen over rigeste kvinder i Danmark, jeg vil bare gerne leve mit liv, som jeg ønsker det. Og med de værdier som jeg mener er de rigtige. For mig er det for eksempel en gave i sig selv, at kunne sige, at jeg ikke tager r*ven på mine kunder, men altid er ærlig. Det gør sommetider at jeg bliver fravalgt til fordel for en kollega, fordi jeg ikke kan love guld og grønne skove fra minut ét. Men i det mindste har jeg været ærlig. Og jeg ender ikke med at skuffe kunden på grund af elementer, jeg ikke er herre over.

Dét være sagt, så har de sidste år været travle. Det har krævet ofre. Tid. Energi. Penge. Men jeg har elsket hvert et minut. Og i dag har jeg samlet min egen personlige top 3 liste over hvordan jeg overlever bedst som selvstændig. Ikke som stor mogul for en millardvirksomhed eller på en lystyatch i Dubai, men slet og ret som almindelig, selvstændig erhvervsdrivende i Danmark.

Mine top 3 overlevelsestips til livet som selvstændig

Afslut dagen ordentligt og forbered dig på den næste

Som selvstændig har jeg lært at planlægning er alfa og omega for mit daglige velvære. Endnu mere end det var som arbejdstager på arbejdsmarkedet. Derfor forsøger jeg at afslutte mine aftener ordentligt, og tage mig tid til mit eget velbefindende, så jeg kan starte den næste dag bedst muligt.
Hver dag inden jeg går hjem fra kontoret, eller senest om aftenen, laver jeg en liste for hvad jeg skal dagen efter. Har jeg møder der skal overholdes? Har jeg tidspunkter at tage højde for? Hvad skal jeg lave? Når jeg har styr på dét, ved jeg, hvordan jeg kan starte min dag – Og hvornår.
Dernæst sørger jeg for at min morgenrutine indeholder nok tid, til at komme godt fra start. Jeg hader de dage, hvor jeg kommer for sent op, stresser rundt og haster ud af døren. Det er en dårlig start på dagen, og ødelægger min gode start på dagen.
Dernæst sørger jeg for at lægge arbejdet fra mig, og tage mig tid til at komme ordentligt ud af dagen. Lægger telefonen og e-mailen væk, glemmer alt om aftaler og arbejdsopgaver, og fokuserer på andre ting. Det kan være en bog, en tv-serie, noget kreativt, eller måske at gå i køkkenet for at lave dej til boller, som jeg så kan starte dagen ud med næste morgen.
Det sker selvfølgelig at jeg har perioder, hvor livet kommer i vejen for den optimale afslutning og begyndelse på dagene, men jeg prøver ikke at slå mig selv i hovedet med det. I stedet tager jeg en dyb indånding og spørger mig selv, hvad der kom i vejen – og hvorfor? Kan jeg ændre det? Hvis svaret er ja, så starter jeg forfra på den gode rytme, og lægger stressen og den dårlige energi bag mig.

Sig farvel til ugen der er gået

Vi kender det alle. Det er fredag. Vi har overlevet endnu en uge med stress på arbejdet, indkøb og aftaler der skulle holdes. Nu venter weekenden forude, og vi glæder os til afslapning, hyggeaftaler og tid til bare at være.
Det er så nemt at gå fra én forpligtelse til den næste. Men uanset om din kalender er godt fyldt op med weekendplaner, eller om du har to dages intethed ventende forude, så husk at sige ordentligt farvel, til ugen der er gået. Giv dig selv bare fem minutter fredag eftermiddag, hvor du trækker vejret helt ned i lungerne, og holder det et øjeblik. Hvor du lukker ned mentalt for ugen der er gået, og er til stede lige nu og her. Tænk ikke på dét du ikke nåede eller dét der kommer. Bare vær. Kom ned i gear og gå fredag aften i møde, velbalanceret og afslappet. Skænk dig et glas vin, tænd stearinlysene og sæt noget afslappende musik på. Du behøver ikke vente på at resten af familien kommer hjem eller at dine middagsgæster ankommer. Tag dig 5 minutter til dig selv, og oplev hvilken forskel det kan gøre, at finde den ekstra afslapning og luksus i slutningen af ugen.
Min fredag er hellig. Jeg har ikke noget imod at arbejde til sent alle andre dage, men mine fridage er praktisk altid hellige med tidligt fri. Senest kl. 16. Jeg tager mig tid til på vej hjem at nyde den dér kop kakao på en cafe, eller at købe en kage med hjem. Jeg laver eventuelt lidt ekstra lækkert til aften, hvis det er de uger, jeg ser min kæreste i weekenden. Eller jeg kobler af og kommer helt ned i gear for mig selv, lægger stressen fra mig, og går ind i weekenden med mere ro i kroppen.

Vælg eventyret

Tag dig tid til at fordybe dig i dine yndlingsaktiviteter. Hvad gør dig lykkelig helt ind i hjertet? Hvad elsker du at bruge tiden på? Hvad vil du helst bruge din fritid til, hvis du selv kunne vælge?
Det kan være alt fra at tage en timeout på den lokale kaffebar og nyde en kop af din yndlingskaffe til at tage på en endags roadtrip for at opleve nye eller elskede ting. Besøg dit favoritmuseum eller tag til dit lokale genbrugsmarked. Tag en yogatime i parken eller forsøg dig med dans. Besøg delikatesseforretningerne og shop lækkerier til en skøn middag. Snør de fornuftige sko og gå en lang tur og nyd naturen omkring dig, uden musik og uden ringende telefoner.
Der er så mange muligheder for at få det bedste ud af livet. Grib dem. Du behøver ikke være afhængig af at planlægge det sammen med andre, og skulle have selskab. Næsten alting kan også gøres alene, og der er noget tilfredsstillende i at lære at elske sit eget selskab. Du vil føle dig som et nyt menneske, efter et eftermiddag med fokus på velvære. Og den slags skal der altså også være tid til, selv som selvstændig. Ellers risikerer du at brænde ud før tid, og opgive drømmen. Måske det tager lidt længere at nå toppen på denne måde – Men er det ikke bedre at alting kommer lidt efter lidt, end at du med garanti når bunden med lynets hast?

Katja Berger
Katja Berger

Jeg hedder Katja, og det er mig, du vil møde, når du henvender dig til The Book Pit. Jeg er en par-og-trediveårig forfatter, freelancer og foredragsholder. Jeg hjælper forfattere med at udleve bogdrømmen, fra at skrive de første vanskelige ord til at blive booket på bogmesser og se bogsalget stige.

Find me on: Web | Instagram | Facebook