Hvad du bør vide, inden du opdaterer din WordPress

Hvad du bør vide, inden du opdaterer din WordPress

Hvis du bruger WordPress som CMS system, vil du komme ud for at der fra tid til anden kommer opdateringer til én eller flere dele af din hjemmeside. Du kan støde på tre former for opdateringer.

  • WordPress opdateringer
  • Tema opdateringer
  • Plugin opdateringer

Nogen vælger vejen bygget af tiltro og opdaterer alt i samme øjeblik, der er en opdatering. Andre er mere forsigtige. Skal du opdatere nu? Kan det ødelægge din hjemmeside at opdatere? Kan du miste ting ved at opdatere?

Det er rigtig gode spørgsmål. For ja, det kan du.
Jeg anbefaler at du så vidt muligt arbejder i Genesis Framework og benytter et Child Theme. Det betyder at din WordPress side er bygget ud fra det oprindelige Genesis Framework tema, og derefter er designet via en ekstra skabelon, som bestemmer selve udseendet af siden. Gør du det, er sandsynligheden for at der vil ske noget ved en opdatering, yderst lille.

Hvad du bør vide, inden du opdaterer din WordPress

WordPress opdateringer

Det sker fra tid til anden at WordPress opdaterer sine systemer. Det er dem der hedder WordPress 5.1 (og opefter) som vil dukke op øverst på dit kontrolpanel. WordPress arbejder selv med to slags opdateringer: Kerneopdateringer og ”bug fixes”.
En kerneopdatering hedder altid kun to tal, f.eks. 5.1. Det er en form for stor opdatering, hvor der foretages en del ændringer i systemet. Det er ikke altid at du direkte kan se disse ændringer dog. Det kan være ren teknik.
Bug fixes er kendt i al elektronik, og er mindre sikkerhedsopdateringer. Hos WordPress vil de altid have tre tal, f.eks. 5.1.1. Bug fixes indeholder fejl- og muligvis også sikkerhedsmæssige rettelser.

Hvis du vil være mere sikker på at få en succesfuld opdatering, skal du ikke opdatere lige med det samme. Hvis der kommer en kerneopdatering, så vent minimum 48 timer, før du opdaterer din hjemmeside. På den måde sikre du dig mod ”børnesygdomme” og kan se om der er store fejl i opdateringen – i så fald vil andre end dig opdage det, og WordPress vil lave en ny fejlrettelsesopdatering.
Hvis der er tale om bug fixes, så venter gerne ca. 24 timer før du opdaterer. Det er sjældent at du oplever problemer med disse, men det kan ske en sjælden gang.

Tema opdateringer

Tema opdateringer kan også ske i én eller anden grad, afhængig af hvilket tema du bruger. Jeg anbefaler altid at du bruger et godt, funktionelt og tilpasset betalingsdesign, som virker på alle platforme, som er SEO-optimeret og sikrer dig gode opdateringer. Skal dit design opdateres, vil jeg anbefale at du ligesom med kerneopdateringerne afventer ca. 48 timer, før du opdaterer designet.

Plugin opdateringer

Dine plugins skal også opdateres fra tid til anden. Især hvis du lige har kørt en kerneopdatering vil du i løbet af den næste tid, opleve at der kommer plugin opdateringer til. Det er programmørenes måde at sikre sig, at alle tekniske koder taler godt sammen. Du bør også vente 24 timer med at opdatere dine plugins, fra beskeden om en opdatering dukker op. I hvert fald hvis det er nogle lidt større plugins, som f.eks. WooCommerce, Mailchimp og lign.

Sådan holder du øje med om der er en opdatering

Hvis der er en opdatering tilgængelig, vil du kunne se det under Kontrolpanel > Opdateringer hvor du kan se en status over alle dine eventuelle mulige opdateringer.
WordPress advarer dig selv om at tage backup af din hjemmeside, før du opdaterer. Det kan være en rigtig god ide. Afhængig af dit webhotel vil det være en del af din service, eller noget du selv skal sørge for. Hvis du selv skal lave en backup, kan jeg anbefale enten Jetpack eller VaultPress (VaultPress er indbygget i Jetpack).

Katja Berger
Katja Berger

Jeg hedder Katja, og det er mig, du vil møde, når du henvender dig til The Book Pit. Jeg er en par-og-trediveårig forfatter, freelancer og foredragsholder. Jeg hjælper forfattere med at udleve bogdrømmen, fra at skrive de første vanskelige ord til at blive booket på bogmesser og se bogsalget stige.

Find me on: Web | Instagram | Facebook