Forbliv fokuseret og udret mere

Forbliv fokuseret og udret mere

At finde ud af hvordan man forbliver fokuseret OG produktiv kan ofte være en skelsættende oplevelse for forfattere, selvstændige og iværksættere. Vi vil tusind ting, og allerhelst på én gang. Som den dér sene aftentime, hvor alle de brillante ideer til tyve nye romaner dukker op på én og samme tid.

Har du nogensinde sat dig foran computeren på din fridag med dét mål at udrette en masse – og når du kigger på klokken er den pludselig halv fire og du har ikke nået bare halvdelen af dét du ville? Nej? Heller ikke mig.

Jo, jeg har så. Masser af gange. Og én ting er at gøre det som forfatter med fuldtidsjob og familie ved siden af. Der går det primært ud over skriveriet og bogen forsinkes. Men som selvstændig skal du ikke have for mange af den slags dage, før du er seriøst bagud med opgaverne, og banken ringer og spøger hvem der betaler for den der latte du købte i morges, for din konto er tom.

Derfor måtte jeg også ret hurtigt finde ud af hvad der virkede for mig, da jeg gik solo-vejen og blev selvstændig på eget kontor. Jeg havde ikke tid til – eller råd til – at spilde min dag med ligegyldige kattevideoer i loop og andre tidsrøvende fælder. Og da min hjerne fungerer lidt ligesom en overaktiv browser på computeren, bliver jeg nødt til at have styr på mit rod deroppe, for at få udrettet dét jeg skal.

Sådan forbliver jeg fokuseret og arbejder mere effektivt

Har du også problemer med at bevare fokus og få nok fra hånden i din dagligdag, så prøv disse tips. Fungere dit hoved ligesom mit, så er der gode chancer for at du vil opleve, at du arbejder mere effektivt.

Luk vinduerne

Jo, du må selvfølgelig gerne lufte ud. Frisk luft er sundt for hovedet. Jeg mener ikke vinduerne, hvor du er i fare for at vælte en potteplante, når du skal trække gardinerne for. Jeg mener dem på din computer. Arbejd i så få vinduer som overhovedet muligt. Jo flere du har åbent, jo større risiko er der for at du spilder tiden med at hoppe frem og tilbage, eller falder i kattevideo-fælden. Har vi ikke alle prøvet det? Vi skal lige finde den dér adresse på bageriet vi skal forbi i eftermiddag eller beskeden fra Moster Erna på Facebook eller noget tredje, og så var der for resten også lige, men hov! … Og pludselig har vi klikket os igennem hele Pinterest, set 30 videoer om sjove katte, tjekket diverse dating sider (forhåbentligt kun de der er single!), savlet over en kagereklame på Facebook og ryddet op i vores e-mail. Det eneste vi ikke har lavet, er det vi skulle lave.
Åbn så få vinduer som muligt. Og skal du endelig online efter noget, så tag dig selv i nakken – eller afsæt specifik tid til onlinebesøg. Jeg bruger selv sidstnævnte. Til gengæld har jeg det så heller ikke dårligt over at arbejde effektivt med dét jeg skulle og så bagefter kunne stene lidt.

Læg telefonen væk

Jeg indrømmer det: Noget af det værste jeg ved som selvstændig, er telefonmøder. For det første fordi jeg generelt hader at snakke i telefon, det har jeg altid gjort. Min kæreste ved også, at hvis jeg ringer, så har han bare at tage den, for så er jeg enten ved at dø eller har noget seriøst at bruge ham til. Derfor er det også meget sjældent, jeg angiver mit telefonnummer som primær kontaktform. Ikke at mine kunder ikke kan få det, det kan de sagtens. Men ved små opgaver især, foretrækker jeg at holde kommunikationen på mail, for at spare tid (for mig). Har jeg endelig telefonmøder, sørger jeg for at de er strukturerede og at dagsordenen er klar, helst fra start.
Derfor kan jeg også bedre ligge telefonen fra mig resten af tiden. Med mindre jeg forventer et opkald af en slags, så bliver telefonen lagt på en hylde bag mig, når jeg sætter mig ved skrivebordet. Og den er på lydløs. På den måde falder jeg ikke for fristelsen for liiiiige at tjekke om der nu var noget, jeg får ingen notifikationer om at min ko skal malkes i Hay Day, jeg kan ikke se hvem der liker et billede på Instagram og hvad der ellers altid plinger på skærmen.
Til gengæld bruger jeg rigtig ofte min transporttid – 25 minutter i tog hver vej – til at tjekke den slags.

Forbliv fokuseret og udret mere

Sæt dig selv i skema

Jeg har adskillige lister for min arbejdsuge. Jeg har en samlet liste som indeholder alle de ting jeg skal huske, stort som småt. Det kan også være at hente en pakke eller booke en billet. Og så har jeg min daglige liste. Min daglige liste er ugelisten brudt ud i mindre stykker, afhængig af hvor mange dage jeg arbejder den uge, og listet efter hvad der haster mest eller kan spare mig tid. Hvis jeg f.eks. ved at jeg skal hente en pakke på adresse X og alligevel går forbi adresse Y, hvor jeg også har noget at skulle, så planlægger jeg de to ting på samme dag, lige efter hinanden. Så jeg ikke skal afsted flere gange end højest nødvendigt. Det har intet at gøre med at være doven, men om at bruge min tid fornuftigt.

Beløn dig selv for dit gode arbejde

Det her trick brugte jeg som studerende, og jeg tog det med mig ind i livet som selvstændig. Jeg fungerer virkelig godt med belønninger. Derfor husker jeg også at rose mig selv, når jeg har gjort noget godt, og belønne mig selv for indsatsen. Det er ikke altid store ting. Det kan være en chokoladekiks, når jeg har klaret en lille opgave, eller ti minutters fritid når jeg har ryddet mailbakken. Det kan også være en tur i biografen eller lign. ved større ting. Ja, jeg er typen, der har taget mig selv i biografen kl. 14.25 en tirsdag eftermiddag, fordi jeg havde brilleret den arbejdsdag. Det kan også være brunch med en veninde, en time i sofaen med en god bog eller noget helt tredje. Det er meget forskelligt, men formålet med belønningen er altid at få mig væk fra skærmen og arbejdet.

Start med det sværeste

Ugh! Den der opgave vi alle hader, eller som tager virkelig lang tid … Den er altid nem at blive ved med at skubbe foran sig. Men det forsvinder den ikke af. Få den i stedet overstået som noget af det første. Når jeg laver min daglige liste, bliver den skrevet øverst eller markeret med overstregningsfarve. Og så starter jeg med den. Det kan være en ekstra tidskrævende opgave, noget jeg hader at gøre (som at ordne regnskab) eller en opgave der bare ikke begejstre mig overhovedet (at ordne rodet i min brevbakke f.eks.) Men når den så er gjort, ser alle de andre opgaver bare bedre ud. Og jeg ved det er overstået, jeg behøver ikke gå og grue for at nå til den. I stedet kan jeg se frem til succes og mere arbejdsglæde resten af dagen.

Katja Berger
Katja Berger

Jeg hedder Katja, og det er mig, du vil møde, når du henvender dig til The Book Pit. Jeg er en par-og-trediveårig forfatter, freelancer og foredragsholder. Jeg hjælper forfattere med at udleve bogdrømmen, fra at skrive de første vanskelige ord til at blive booket på bogmesser og se bogsalget stige.

Find me on: Web | Instagram | Facebook