Derfor skal du ikke bare blindt jagte likes på Facebook

Derfor skal du ikke bare blindt jagte likes på Facebook

Det er blevet sværere for virksomheder at få et like på Facebook. Det afslører en ny, stor undersøgelse af mere end 20.000 Facebook-sider og over 43 mio. opslag, der udkom 7. august 2018. Undersøgelsen, som Buffer og BuzzSumo står bag, viser nemlig, at der i dag er færre mennesker, der interagerer med virksomheders opslag på Facebook sammenlignet med sidste år. En interaktion er et like, en kommentar, en deling eller et klik på opslag. Og det er altså disse interaktioner, der lader til at falde for Facebook-siders opslag – hvis du får 13 likes på et opslag i dag, svarer det til 23 likes på samme tid i 2017.

Den gode nyhed er dog, at undersøgelser taler for, at brugerne blot har flyttet deres interaktion. For eksempel lader det til, at flere begynder at dele artikler via Messenger og andre platforme frem for via deres Facebook-side. Alligevel vil vi jo gerne have likes til vores opslag og vores sider, i forsøget på at fange nye fans og nå bredere ud med vores bogbabyer. Sandheden er, at i dag viser Facebook i gennemsnit dit nye indlæg til 2-5 % af dem, der har liket din side. Denne sats justeres, afhængigt af hvor populære dine posts er, og den måde dine følgere interagerer med din side på. Jo bedre du er til at interagerer med dine følgere og fange deres interesse, jo flere vil altså se dit indhold.

Derfor skal du ikke bare blindt jagte likes på Facebook

Lad os tage et tænkt eksempel. Du er forfatter til en kogebog om tærter. Din Facebook-side har 200 likes og 2 % i gennemsnitlig reach. Du synes dog, det er lige lovlig lidt, og bestemmer dig derfor for at afholde en stor konkurrence, hvor alle, der liker din side, kan vinde din bog og en spritny bagemaskine og et gavekort til en kageshop. Folk er vilde med det! Den udloddede bagemaskine er et kæmpe hit, som alle ønsker sig, og din side når nu op på 2.000 likes. Hurra! Du åbner rødvinen og fejrer det med en fed bøf (og tærte), for nu er det da kun et spørgsmål om tid, før Gordon Ramsay ringer for at headhunte dig. Livet er fedt.

Men vent lidt. Stil vinen tilbage i skabet. For hvad sker der, når du om tirsdagen poster et helt almindeligt opslag med et tip til at finde billige vaniljestænger på nettet? Nu vil dette post lige pludselig ikke have en gigantisk reach længere. Faktisk vil den dale drastisk. Det sker, fordi Facebook (stadig) kun viser dine opslag til en lille del af dine følgere. De allermest trofaste, som troligt liker alle dine opslag, kommenterer og skaber interaktion med din side. Det er disse faktorer, som Facebook anser som en indikator for, at din side er værd at vise. Derfor falder din reach efter din konkurrence, fordi dine 1.800 nye følgere ikke er reelle interessenter og ikke har en historie med dig, der signalerer ægte interesse. De er såkaldte ”like-sluts”, det vil sige folk, der blot deltager i konkurrencer i håb om at vinde. Da de ikke er interesserede i dig, din bog eller dit feed, interagerer de ikke med det, og derfor tror Facebook, at dit opslag er dårligere, end det plejer = langt mindre visning til folk.

Sådan skaber du ægte interaktion med dine fans

Du har det relevante indhold, de gode billeder og produkter, du gerne vil sælge. Men hvad er det, der gør, at folk liker din side og følger dig? Allerførst er det naturligvis vigtigt at have ovenstående – uden godt og interessant indhold når du ingen vegne. Men derudover handler det om psykologi.
 
Et studie fra Medill School of Journalism har klarlagt, hvad det er, der får folk til at vælge et medie – og endnu vigtigere, hvad der gør, at de vælger at interagere med det pågældende medie (deler, kommenterer, liker etc.). Svaret var, at det i høj grad er baseret på den oplevelse, de får, når de læser/bruger mediet.
 
Tænk over det selv. Hvad er det, der gør, at du liker en side og måske endda tjekker ind på den fra tid til anden, hvis ikke du hører noget?

 • Bliver du inspireret?
 • Bliver du set og hørt?
 • Føler du dig hjemme iblandt flokken af følgere?
 • Lærer du noget?
 • Bliver du oplyst og udvider din horisont?
 • Bliver du underholdt?
 • Bliver du holdt opdateret om et emne, der har din interesse?
  •  
   Der vil altid være nogle mennesker, der vægter nogle af disse elementer højere end andre. Og du kan ikke gøre alle tilfredse, for dem, der er tiltrukket af én type side, foretrækker ikke en anden type side. Derfor skal du finde din stemme og den stemme, som din målgruppe har det bedst med. Hvis du kan besvare spørgsmålet ”Hvorfor skal folk følge min side?”, har du også nemmere ved at få dem til at gøre det. Vær ærlig, troværdig, inspirerende, giv dine fans dét de efterspørger. Start evt. med at kigge på overstående spørgsmål, og svær ærligt på dem: kan din facebookside sige “ja” til dem alle?
Katja Berger
Katja Berger

Jeg hedder Katja, og det er mig, du vil møde, når du henvender dig til The Book Pit. Jeg er en par-og-trediveårig forfatter, freelancer og foredragsholder. Jeg hjælper forfattere med at udleve bogdrømmen, fra at skrive de første vanskelige ord til at blive booket på bogmesser og se bogsalget stige.

Find me on: Web | Instagram | Facebook