Derfor får du spamkommentarer – Og sådan gør du noget ved det

Derfor får du spamkommentarer

Hvis du blogger, har du garanteret også prøvet at få spamkommentarer. Langt de fleste spamkommentarer er så åbenlyst ligegyldige og tomme for indhold, at man slet ikke er i tvivl om at det er spam. Det er også de kommentarer, som diverse spamsystemer fanger helt af sig selv. Men hvis de alligevel smutter igennem sikkerhedsvæggen, hvordan genkender du så en spamkommentar?    

Derfor får du spamkommentarer

3 tegn på at det er en spamkommentar

1. Spammere bruger ofte en form for søgeord som spamkommentar. Det er som regel også dét der er den største årsag til at man kan se, det er spam. Et eksempel kunne være ”cheap poker sites” eller ”free online spins” som det eneste kommentaren indeholder.
2. En kommentar der ikke henviser til indlægget, er en anden god indikator. De fleste rigtige mennesker lægger en sød kommentar til dig, der giver mening i forhold til det indlæg du har skrevet. Det gør spammere nærmest aldrig, det er blot en random sætning.
3. Linket består af en række tal og bogstaver, eller til en allerede i navnet i mistænkelig hjemmeside. Når du fører musen hen over linket i kommentaren, kan du som regel hurtigt se om det henviser til noget der ligner en rigtig hjemmeside. I spammeres tilfælde, er det ofte et link til en hjemmeside, der slet ikke eksisterer eller til en rimelig suspekt hjemmeside.

Derfor får du spamkommentarer

Nærmest alle bloggere oplever det før eller siden, og i større eller mindre grad. Antispamprogrammer kan afhjælpe størstedelen af problemet, men hvorfor kommer spamkommentarerne overhovedet?
Langt de fleste spammere bruger maskiner, der poster random kommentarer ud på blogs med mere. Årsagen er ofte at få et link der kan drive trafik/værdi til deres egen side. Indenfor SEO er der en regel, der hedder at backlinks – det vil sige links fra andre sider til din side – er god for din SEO, fordi det viser Google at din side er interessant. Hvis det er en trøst for dig, vil mange spammere blive straffet af Google, fordi de kun har skimmet den regel. Det er nemlig ikke ligegyldigt hvor dine backlinks kommer fra, og Google er ikke så dum som mange går og tror.
Spammere er dog meget sjældent personlige. Det vil sige, der sidder altså ikke en person og har set sig ”sur” på lige præcis dig. Vedkommende aner højst sandsynligt ikke engang hvem du er. De køber blot tusinder af spamkommentarer, som sendes automatisk fra et system, de ikke engang styrer.

Dette stiller du op med den uønskede spam

Du kan selvfølgelig altid sidde og håndtere dine kommentarer – spam såvel som ikke spam – manuelt. Godkende hver enkelt, tjekke jævntligt, hele tiden holde øje med mængden og arten … Men driver du en blog af en hvis størrelse, bliver det lynhurtigt et stort arbejde. Derfor kan det være en fordel at være lidt smart, og spare sig selv for så meget af arbejdet, som muligt. Jeg anbefaler derfor at du gør én af to ting:

1. Du kan ændre på indstillingerne for kommentarerer.
I WordPress kan du selv indstille, hvem der skal have lov til at kommentere på din blog. Under Settings > Discussion kan du indstille hvem der kan lægge kommentarer, for eksempel kun folk der tidligere har fået godkendt en kommentar. Men du kan også banne specifikke IP numre, ord eller navne. Disse ting finder du altid under den aktuelle spamkommentar der er lagt. Er det den samme IP adresse der hærger dig hele tiden, kan du udelukke den helt fra systemet.

2. Du kan installer et antispam plug-in
Du kan også vælge at installere et antispam plug-in. Disse hjælper dig med at moderere hvilke kommentarer der går igennem filteret, og de frasorterer som regel ret grundigt. Der kan forekomme enkelte huller eller fejl, men holder du dit plug-in konstant opdateret, er min erfaring at det napper 99 % af spamkommentarerne. Jeg bruger selv Askimet, og får på nogle sider afværget mere end 3000 spamkommentarer om måneden, som jeg aldrig behøver tage stilling til. Yeah!

Gode antispam plug-ins jeg kan anbefale er Askimet (som allerede nævnt), Disqus eller evt. WP-SpamShield.

Katja Berger
Katja Berger

Jeg hedder Katja, og det er mig, du vil møde, når du henvender dig til The Book Pit. Jeg er en par-og-trediveårig forfatter, freelancer og foredragsholder. Jeg hjælper forfattere med at udleve bogdrømmen, fra at skrive de første vanskelige ord til at blive booket på bogmesser og se bogsalget stige.

Find me on: Web | Instagram | Facebook