Derfor bør du interessere dig for din hjemmesides hastighed

Derfor bør du interessere dig for din hjemmesides hastighed

Når du har lavet den lækre hjemmeside med det flotte design, de værdifulde sider og alt det andet … Så skal du kigge på din hjemmesides hastighed. Den er faktisk ét af de absolut vigtigste tekniske punkter, som du bør interessere dig for. En langsom hjemmeside er nemlig enhver ejers værste mareridt.

Statistikker viser at Google taber 20 % af sine besøgende, ved forsinkelse på blot et halvt sekund. Tænk hvis du mistede 20 % af dit salg?

Derfor bør du interessere dig for din hjemmesides hastighed

Hvordan ved jeg hvor hurtig min hjemmeside er?

Stort set alle computerbrugere har cache på deres computer, hvilket betyder at hjemmesider loader hurtigere end de ville uden videre. Derfor kan det også være svært selv at opdage sin hjemmesides loadingtid, men du kan enten slette din cache og derefter besøge din hjemmeside – Eller du bruge værktøjet Pingdom. Det er en gratis hjemmeside, hvor du blot indtaster din url og så tester den sidens hastighed for dig. Du kan faktisk også teste andres hjemmesider og du vil blive forbløffet over at opdage hvor mange virkelig kendte hjemmesider og blogs, der har en virkelig lang loadingtid.

Hvorfor er en hurtig hjemmeside så vigtig?

En hurtig hjemmeside er vigtig, fordi du ellers risikerer at miste besøgende. For hver millisekund dine besøgende skal vente på at din hjemmeside loader, risikerer du at nogle af dem smutter igen. Og det er du naturligvis ikke interesseret i.
Derudover er du som forfatter også interesseret i at din hjemmeside er så SEO optimeret som mulig (og hvis ikke du er det, så bør du være det!). Din SEO optimerings værdi bliver bedømt af Google, og Google har i høj grad regnet sidens load-hastighed med i deres algoritmer. Det betyder at en langsom hjemmeside får en dårligere SEO værdi og bliver sværere at finde for interesserede.

Sådan mindsker du din hjemmesides loadingtid

Der er heldigvis en masse ting du kan gøre, for at mindske din hjemmesides loadingtid og gøre den hurtigere. En del af dem kræver at du er virkelig teknisk kyndig udi koder og programmering, men der findes heldigvis også en række helt simple tricks, som alle kan finde ud af. Og nogle af dem kommer endda med hjælpemidler!

Tip #1: Resize dine billeder

Dine billeder kan ofte være en af de største syndere, når det kommer til at gøre din hjemmeside langsom. Og jo flere billeder du har, jo mere vil din hastighed være præget af det. Derfor er det første tip at du resizer dine billeder (det vil sige gøre dem mindre).
Nu er du sikkert ved at dø, ved tanken om at du skal i gang med at resize 1200 billeder fra de sidste 4 års bloggeri. Men rolig nu, hvis du arbejder i WordPress, så findes der flere geniale plug-ins, der hjælper dig. Ved at installere et program som f.eks. Imsanity, får du et plug-in der gratis kan resize op til 250 billeder af gangen. Har du flere billeder end dét, tager du dem bare i bunker á 250 billeder pr. gang. Med et tryk på en knap, sørger Imsanity for al det hårde arbejde.
En tommelfingerregel er at billede ikke bør fylde mere end 2-300 kb når det er til brug online. Det er en gammel skrøne at større billeder betyder bedre kvalitet. Dine billeder bør ikke være bredere end din blogs format, og en opløsning på 72 px per inch er ganske glimrende.

Tip #2: Komprimer nu dine billeder

Vi bliver i billedernes verden, for der er mere du kan gøre. Du kan nemlig også komprimere dem. Det har intet at gøre med selve den fysiske størrelse af dine billeder, men af den plads de reelt fylder. Og igen: Du behøver ikke gøre al det hårde arbejde selv. I WordPress installerer du blot f.eks. WP SMUSH plug-innet, og så reducerer det billedernes filstørrelse for dig. Det gøres ved at fjerne al overflødig information fra dine billeder, hvilket kan reducere deres størrelse med op til 7 %. Det lyder måske umiddelbart ikke af meget, men det løber hurtigt op.
Den gratis version af SMUSH kan behandle 50 billeder af gangen, men lige som med Imsanity, kan du blot sætte den i gang med 50 nye billeder efterfølgende. Desuden er den så smart, at den fremadrettet sørger for at komprimere alle nye billeder automatisk.

Tip #3: Ryd op i dine plug-ins

Bruger du WordPress har du måske en masse plug-ins installeret. Men hvor mange af dem bruger du? Hvert plug-in fylder på din blog og trækker din loadingtid ned, så spørg dig selv om du reelt set bruger det – Eller om det kan slettes? Det kan også være at du har nogle installeret, som i virkeligheden kan gøre det samme. Så nøjes med det ene.

Tip #4: Ryd op i din backend

Nu kommer der et virkelig nørdet tip. For er du klar over, at WordPress gemmer alle dine kladder, når du laver et indlæg eller en side? Det vil sige, hver gang du foretager en ændring og gemmer, så gemmes der en ny kladde. Det kan selvfølgelig være praktisk, hvis man laver en fejl, men har du reelt set brug for 20 kladder til hvert indlæg eller hver underside du har?
Installer det plug-in, der hedder Revision Control, og få ryddet ud i kladderne med det samme. Dette plugin lader dig bestemme hvor mange kladder du vil have liggende. 2-3 er fint, du har sjældent behov for mere.
Og nu hvor du lige har ryddet ud i kladder du ikke bruger, så fortsætter vi med mediearkivet. Har du uploadet en masse billeder, filer og lign. som du aldrig fik brug for? Så slet dem! Gå ind i dit mediearkiv og gå det efter i sømmene, for at se hvor mange af dine uploads du reelt bruger. Du kan eventuelt gemme alle de ubrugte på din computer, hvis du tror du får brug for dem senere.

Tip #5: Førstehjælp til hurtig loading

Der findes en del plug-ins der faktisk hjælper din side med at loade hurtigere, og disse kan være godt givet ud. har du mange billeder, kan Lazy Load plug-in’et anbefales. Det sørger for, først at loade billederne, når der er brug for dem, fremfor at loade alle på én gang.

Katja Berger
Katja Berger

Jeg hedder Katja, og det er mig, du vil møde, når du henvender dig til The Book Pit. Jeg er en par-og-trediveårig forfatter, freelancer og foredragsholder. Jeg hjælper forfattere med at udleve bogdrømmen, fra at skrive de første vanskelige ord til at blive booket på bogmesser og se bogsalget stige.

Find me on: Web | Instagram | Facebook