10 lette trin til at optimere hjemmeside (og blog)

10 lette trin til at optimere hjemmeside

Når man skal optimere en blog eller en hjemmeside, ender man ofte med at snakke om en masse tekniske og indviklede elementer. I hvert fald for den almindelige computerbruger. Men sådan behøver det faktisk ikke at være, for der er flere ting du selv kan gøre, for at optimere dit online hjem. Også uden, du behøver være et teknisk vidunder.

10 lette trin til at optimere hjemmeside

Optimer din hjemmeside (og blog) i 10 nemme trin

1. Få et profilbillede

Et super simpelt og alligevel godt trick til at brugeroptimere din hjemmeside, er at have et profilbillede. For det første virker det mere troværdigt, hvis folk kan se, hvem du er, men det gør også at din hjemmeside fremstår mere personlig. Brug et vellignende, men godt billede, som også gerne passer til din tema og stil.

2. Opdater din ”om”-side

Folk er født nysgerrige, og vi vil gerne lære mere om personen bag hjemmeside at kende. Derfor er det en god ide, at opdatere din ”om”-side, så den er up-to-date og spændende at læse. Siden kan både handle om dig personligt, men det er også en god ide, at fortælle hvad du laver og hvorfor folk skal blive hængende.

3. Tilføj sociale medier og e-mail

Tilføj links til dine sociale medier, samt din e-mail. Dette hjælper dig både med at få flere følgere på de sociale medier, men det hjælper også eventuelt interesserede i at kontakte dig. Det kan for eksempel være virksomheder, der ønsker et samarbejde eller lignende.
Sørg også for at dine sociale medier afspejler din stil. Og er du overhovedet dér hvor der er flest nye besøgende at hente? De fleste har efterhånden en Facebookside, men Pinterest er også en oplagt mulighed – Især for blogs inden for mad, indretning og fashion, eller hvis du er forfatter til bøger i samme stilarter. LinkedIn er derimod et godt medie til dig, der er mere business relateret.

4. Relaterede indlæg

Hvis du blogger, er det en god ide at installere et plug-in der viser relaterede indlæg efter hvert blogindlæg. På den måde viser du både dine besøgende hvad du ellers har at byde på, men det giver også mulighed for at de bliver hængende længere, fordi de læser mere end én blog. Funktionen er efterhånden inkluderet i mange designs/temaer, men ellers kan du installere et plugin, der klarer arbejdet for dig. Jetpack eller Yet Another Related Posts er begge gode bud.

5. SEO optimer din hjemmeside

SEO og Google-optimering behøver ikke være så teknisk og kedeligt, som det ofte bliver fremstillet som. Google er en rigtig god trafikkilde og der er meget, du kan gøre for at SEO optimere din hjemmeside, selv uden det store kendskab til teknik og SEO.
Blogger du på WordPress, kan du hjælpe dig selv godt på vej, ved at installere Yoast SEO plug-in. Det er en plug-in der let giver dig mulighed for at lave en såkaldt meta title og meta description. Det er disse data der bliver set, når du blog vises på Google, og de er trin 1 til god SEO.
Læs også min begynderguide i god SEO.

6. Formater dine indlæg korrekt

Alle dine blogindlæg og undersider har en titel, også kaldet en H1’er. Men de bør også indeholde en H2’er, det vil sige en undertitel. Samtidig er det en fordel, hvis du har et link i dit blogindlæg/på din underside. I forhold til længden, bør der altid være mere end 300 ord for at gøre Google glad – men helst ikke i lange afsnit uden ophold, så skriver du mere end 150 ord, bør du lave en kort afbrydelse, for eksempel i form af en ny H2’er.

7. Favicon

Ved du hvad et favicon er? Det er det lillebitte billede som vises øverst oppe i browseren, ved din sides titel. TV2 har for eksempel deres logo som favicon. Men det er ikke kun store hjemmesider der bør have det, det bør du også, selvom du tænker at du da “bare er lille dig”. Det er både en god måde at skille sig ud på og vise sin personlighed, men det forbedre også din SEO.
Blogger du igennem WordPress, kan du indsætte dit favicon under Udseende – Tilpas – Webstedsindhold – Webstedsikon.

8. Husk dit søgeord

Når du alligevel SEO-optimere dig vej gennem din hjemmeside, jf. det tidligere punkt, så væn dig til at dit søgeord skal være en fast del af dit blogarbejde. Du bør have minimum ét søgeord for hver side/hvert blogindlæg. Søgeordet bør bruges i din titel, i din url, i bloggens første afsnit, i din undertitel og i din meta title+description. Det bør også bruges som (en del af) dit billedes titel og ALT text.

9. Dine links skal åbne i et nyt vindue

Linker du til andre hjemmesider, bør linket åbne i et nyt vindue/en ny fane. Strengt taget er det ikke et krav, men det gør at dine besøgende altid let kan finde tilbage til din side/dit blogindlæg, selvom de lige skulle se hvad du linkede til.

Katja Berger
Katja Berger

Jeg hedder Katja, og det er mig, du vil møde, når du henvender dig til The Book Pit. Jeg er en par-og-trediveårig forfatter, freelancer og foredragsholder. Jeg hjælper forfattere med at udleve bogdrømmen, fra at skrive de første vanskelige ord til at blive booket på bogmesser og se bogsalget stige.

Find me on: Web | Instagram | Facebook